Nederlands zoet

De zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, komt van origine uit Mexico en wordt met name in (sub)tropische klimaten geteeld. Dit maakt het extra bijzonder dat onze zoete aardappelen nu al van eind oktober tot eind april van de Nederlandse klei verpakt kunnen worden en binnen afzienbare tijd het hele jaar rond.

"een echte pionier"

Teler Thijs Koenraadt van Mts. Koenraadt – Heerink investeert al jaren in de Nederlandse zoete aardappel teelt. Thijs deed wat velen voor onmogelijk hielden, want vanaf de start moest alles opnieuw worden uitgevonden.

Dit begint bij het onderzoeken welke rassen het beste in het Nederlandse klimaat groeien en daarna welke teelt-, oogst- en bewaartechnieken er nodig zijn om de juiste kwaliteit te kunnen leveren. De zoete aardappel is een erg kwetsbaar product. Wanneer deze wordt gerooid is de schil nog erg zacht. De schil moet goed uitharden (curing) onder zeer specifieke klimaatomstandigheden, maar daarna zijn de knollen heel goed te bewaren.

"de aanhouder wint!"

 

Na een aantal jaar pionieren en uitproberen is het nu gelukt om een uitstekende kwaliteit  zoete aardappelen te telen en te verpakken. Van eind oktober tot medio april verpakken wij nu zoete aardappelen van de Hollandse klei en binnenkort wordt dit jaarrond.
Minstens zo lekker en een stuk duurzamer dan geïmporteerd uit verre landen.

De teelt van zoete aardappelen

De zoete aardappel is eigenlijk geen aardappel en hoort ook niet tot dezelfde gewasfamilie. Wel kun je zoete aardappelen bereiden zoals een gewone aardappel; koken, bakken, poffen, in de oven et cetera. De teelt verloopt ook iets anders dan bij gewone aardappelen.

Planten in plaats van poten

Eind mei of begin juni worden de zoete aardappel plantjes geplant.

Onder zeil

De ruggen worden bedekt met biologisch afbreekbaar zeildoek om de warmte goed vast te houden. De planten houden namelijk erg van warmte.

Knollen beginnen te vormen

Vanaf augustus beginnen de knollen langzaam boller te worden. Deze foto is van begin augustus.

Oogst

De zoete aardappelen worden rond oktober gerooid.

Curing

Tijdens het uitharden (curing) worden de knollen ongeveer een week in een warme en vochtige omgeving geplaatst. Zo neemt de zoetheid toe en wordt de schil stevig. Na dit proces kunnen de knollen zonder problemen een lange tijd goed bewaard blijven.

Naar de eindgebruiker

Net als andere aardappelen kunnen zoete aardappelen op diverse manieren verpakt en geleverd worden. Om uiteindelijk als smaakvol gerecht op het bord te belanden.

Planten in plaats van poten

Eind mei of begin juni worden de zoete aardappel plantjes geplant.

Knollen beginnen te vormen

Vanaf augustus beginnen de knollen langzaam boller te worden. Deze foto is van begin augustus.

Curing

Tijdens het uitharden (curing) worden de knollen ongeveer een week in een warme en vochtige omgeving geplaatst. Zo neemt de zoetheid toe en wordt de schil stevig. Na dit proces kunnen de knollen zonder problemen een lange tijd goed bewaard blijven.

Onder zeil

De ruggen worden bedekt met biologisch afbreekbaar zeildoek om de warmte goed vast te houden. De planten houden namelijk erg van warmte.

Oogst

De zoete aardappelen worden rond oktober gerooid.

Naar de eindgebruiker

Net als andere aardappelen kunnen zoete aardappelen op diverse manieren verpakt en geleverd worden. Om uiteindelijk als smaakvol gerecht op het bord te belanden.